האימא שבדרך – על האישה ההריונית
כשתינוק בא לעולם, אפשר לומר שנולדת גם אימא. ההחלטה להרות ולהפוך לאם אינה רק שינוי סטטוס, אלא גם שינוי הן בפיזיולוגיית הגוף והן באורחות החיים, כבר משלב טרום ההיריון ועד לסוף שלב ההנקה.
לצד תחושות השמחה וההתרגשות הכרוכות בהיריון עצמו ולאחריו, עולות גם תחושות חוסר וודאות ודאגות סביב החיים החדשים שבדרך והיכולת להעניק לתינוק את התנאים הטובים ביותר. אחת התובנות הראשונות אליה מגיעה כל אישה הרה היא, כי מעתה נדרשים מספר שינויים באורח חייה על-מנת לשמור על בריאותו של התינוק שבדרך.
מקובל לחלק את ההיריון לשלוש תקופות: טרום-ההיריון , ההיריון עצמו ותקופת ההנקה. בכל אחת מהן חשיבות רבה לתפריט התזונתי של האם ולאורח חייה. ראשית, מומלץ מאוד להימנע מהרגלים דוגמת נטילת תרופות, צריכת אלכוהול, עישון ושתיית קפאין מרובה, אולם הצורך בשינוי הרגלים תזונתיים והתנהגותיים אינו מסתיים בכך.
תקופת טרום ההיריון
תקופת טרום ההיריון נחשבת היריון לכל דבר. כיוון שמדובר בהליך מתוכנן יחסית, יש אחריות גם מצדו של בן או בת הזוג לשינוי אורח החיים ותשומת לב רבה יותר לאורח חיים בריא, הכולל לדוגמא הפסקת עישון, תזונה נכונה ומאוזנת, אורח חיים פעיל, ביצוע בדיקות דם תקופתיות והשלמת החסרים התזונתיים במידה וקיימים כאלה.
תקופת ההיריון
תקופת ההיריון היא תקופה קריטית להתפתחות העובר ומושפעת ישירות, בין היתר, מן התזונה. ידוע כי לפחות בשליש הראשון של ההיריון, סובלות רבות מן הנשים הההרות מבחילות ומהקאות. מעבר לאי הנעימות ולאי הנוחות, התופעה עלולה לפגוע בספיגת רכיבי-תזונה החיוניים להתפתחות העובר.
תקופת ההנקה
לאחר הלידה, מערכת החיסון של התינוק חלשה. הנקה אינה מיועדת רק לצורכי תזונה ומתן אנרגיה. חלב האם משמש גם להגנה ולהתפתחות התינוק בזכות נוגדנים ורכיבי-תזונה חיוניים שהוא מספק. כפועל יוצא מכך, להנקה ממושכת השפעה חיובית על התפתחותו ובריאותו של התינוק למשך תקופה ארוכה. כדאי לאכול מזונות עשירים בברזל דוגמת סלק ועלים ירוקים ובחלבון מלא, וכן להרבות בשתייה.