לאוהבי האוכל "הכבד" – איך עוצרים בזמן?

  • מאמרים
  • מערכת עיכול
  • 7 מרץ 2023

מזון הוא לא רק צורך חיוני של גוף האדם, אלא מהווה גם את אחת מהנאות החיים. מנגד, אכילה מופרזת ולא מאוזנת עלולה להוביל לסיכונים בריאותיים שונים. הדברים נכונים במשך כל חודשי השנה, אך מקבלים משנה תוקף כאשר מדובר במה שמכונה ארוחות כבדות – ארוחות המאפיינות בעיקר את שתי תקופות החגים. תקופות אלה כוללות לא רק ארוחות רבות-משתתפים בערבי החגים, אלא גם צריכה מוגברת של מזון בשאר הימים, בבית ומחוצה לו, בשל ימי החופשה של ילדים (ממוסדות מערכת החינוך) ושל מבוגרים (ממקומות העבודה).

כמובן שכדאי לנצל את ימי החגים למפגשים משפחתיים, מפגשים עם חברים, לבילוי ולהנאה. עם זאת, בתקופות אלה יש להקפיד עוד יותר מהרגיל בכל הנוגע לצריכת מזון, ובעיקר על גישה נכונה בעת ארוחות כבדות, כלומר ארוחות שבהן נהוג ומקובל לאכול כמות גדולה יותר של מזון.

תחושות נפוצות לאחר ארוחות כבדות:

  • הגברת קצב פעילות הלב
  • תחושה "כבדה" של בטן מלאה (בטן נפוחה)
  • צרבת בגרון או בבית החזה, כתוצאה משינויים ברמת החומציות של הקיבה
  • תחושת עייפות רבה וחוסר אנרגיה
  • טעם לוואי בחלל הפה
  • עומס מוגבר על מערכת העיכול שעלול לבוא לידי ביטוי בתופעות כגון הצטברות גזים, עצירות, שלשולים, עוויתות מעיים, גיהוקים, בחילות והקאות

 

ארוחות כבדות – סיכונים אפשריים: 

  • פגיעה בתפקוד מערכת העיכול. תפקוד לקוי של מערכת העיכול מעלה את רמת הסיכון לפגיעה במערכות נוספות, ביניהן מערכת החיסון ומערכת העצבים
  • הגדלת הסיכון להתפתחות אירוע לבבי
  • פגיעה בכלי דם
  • יתר לחץ דם (לחץ דם גבוה)
  • העלאת רמת הכולסטרול
  • עלייה מהירה יחסית במשקל הגוף כתוצאה מהגדלת כמות הקלוריות, האטה במטבוליזם (חילוף חומרים) ואגירת שומנים

עצות להתמודדות עם ארוחות כבדות: 

"תשאירו מקום לארוחה" – זהו משפט הנאמר לא פעם לפני ארוחה כבדה המתוכננת לשעת צהריים או ערב. הכוונה היא ודאי טובה, אבל התוצאה דווקא אינה רצויה: דווקא בשעות לפני קיומה של ארוחה כבדה מומלץ לאכול מנות קטנות של מזון. זאת, במטרה שלא להגיע אל השולחן עם תחושת רעב גדולה, שתביא בהכרח ל"זלילה" בלתי מבוקרת.

הנה עוד כמה שיטות, טיפים ועצות להתמודדות עם ארוחות כבדות:

  • לעיסה איטית מסייעת לפירוק רכיבי המזון ולתהליך העיכול
  • להקפיד על צריכה מידתית וקטנה ככל האפשר של משקאות אלכוהוליים (המתלווים בדרך כלל לארוחות כבדות). עם זאת, מומלץ לצרוך מים, התורמים לתחושת שובע ולתהליך העיכול
  • צריכה מידתית של סוגי המזון – אפשר לטעום ולאכול מוצרים רבים ושונים, אבל בכמויות קטנות
  • להשתדל להקטין את הצריכה של מיני מזונות מטוגנים או חריפים, בעיקר אם מוכרת וידועה רגישות למזון מסוג זה
  • להשתדל לוותר על מזונות עתירי שומן, או לכל הפחות לצרוך מהם במידה קטנה
  • מומלץ שלא להפריז בצריכת בשר, ובעיקר בשר אדום.  יש להעדיף מנה הכוללת למשל, חזה עוף דל-שומן לצד סלט
  • כתוספת למנה עיקרית, מומלץ להעדיף ירקות על תוספות כגון אורז או תפוחי אדמה. כמו כן, כדאי לוותר על ירקות המוגשים עם רטבים ולהעדיף ירקות המוגשים בצורתם הטבעית או כשהם אפויים בתנור
  • להפחית בצריכת "פחמימות ריקות" – בעיקר לחם
  • לאחר ארוחה כבדה, מומלץ ללגום חליטות שיש להן השפעה טובה על מערכת העיכול, כגון קמומיל, נענע, לואיזה, שומר ועוד
  • ליטול תוספי בריאות איכותיים המסייעים לגוף ותורמים לתפקודו

טיפ אחרון, אבל חשוב מכל: להיות קשובים לגוף. לזהות את השלב שבו הגוף מאותת על כך שהוא כבר "מלא" דיו, ולא להמשיך ולהעמיס עליו עוד ועוד  מזון. כך ניתן ליהנות מהארוחה הטובה ומהחברה הנעימה, למנוע או לצמצם תחושות ותסמינים גופניים לא נעימים ולהפחית את הסכנה לפגיעה בבריאות.



אולי יעניין אתכם גם

קומפורט זון | Comfort Zone

קומפורט זון | Comfort Zone

תערובת אנזימי עיכול וצמחים הפועלים באופן סינרגטי מושלם במצבי גזים ונפיחות.
לפרטים נוספים
נוסחת אסידופילוס מתקדמת 40+

נוסחת אסידופילוס מתקדמת 40+

פרוביוטיקה מתקדמת לכל המשפחה המכילה 1.5 מיליארד חיידקים פעילים מחמישה זנים
לפרטים נוספים
נוסחת מולטי-ביליון-דופילוס מתקדמת

נוסחת מולטי-ביליון-דופילוס מתקדמת

פרוביוטיקה מתקדמת המכילה 5 מיליארד חיידקים פעילים מ-4 זנים
לפרטים נוספים
סיבי קליפת פסיליום

סיבי קליפת פסיליום

כמוסות פסיליום- עשיר בסיבים תזונתיים!
לפרטים נוספים