הכירו את Q10 – הקו אנזים הלבבי מכולם
- מאמרים
- ספורט ותנועה
- 16 מרץ 2023
קו-אנזים Q10 הוא רכיב דמוי ויטמין אשר מיוצר באופן טבעי בגוף ולוקח חלק מרכזי בשמירה על בריאות הגוף. משמעות שמו – "נמצא בכל מקום" והוא אכן מצוי באופן טבעי ברוב תאי הגוף.
מאז שהתגלה בשנת 1957 הוא מעורר עניין רב בקרב אנשי מדע ורפואה ומבוקש מאד למחקרים קליניים.
מחקרים שנערכו בשנים האחרונות מצביעים על כך שקו-אנזים Q10 עשוי להיות אחת התגליות הרפואיות החשובות בכל הקשור למניעה ותמיכה במחלות לב וכלי דם.
תפקידים עיקריים של Q10 בגוף
קו אנזים Q10 הינו רכיב חיוני ביותר לקיום שני תהליכים מרכזיים המתרחשים בגוף – תהליך הפקת אנרגיה בתאים ובמקביל, מניעת נזק חמצוני, הגנה על מעטפת התאים על ידי נטרול רדיקלים חופשיים.
בנוסף, משמש Q10 כזרז (קו פקטור) בפעילותם של אנזימים שונים והכרחי לקיום תהליכים בתוך תאי הגוף.
הפקת אנרגיה בתאים
קו אנזים Q10 משתתף בתהליך ייצור האנרגיה (ATP) בתוך התאים ומשמש כזרז לתהליכי חילוף חומרים תוך תאיים. הוא נוכח ,כאמור, ברוב תאי גופנו ובריכוז גבוה במיוחד באיברים אשר צורכים כמות גבוהה של אנרגיה כגון: לב, כבד, כליות ולבלב.
חוסר בקו אנזים Q10 עלול לשבש את תהליך הפקת האנרגיה ולגרום לייצור מוגבר של רדיקלים חופשיים.
מניעת נזק חמצוני
בתהליכי הפקת אנרגיה, נוצרים רדיקלים חופשיים. באם לא ינוטרלו במהירות, הם עלולים להסב נזק לתאים. קו אנזים Q10 מתפקד כנוגד חמצון עוצמתי, מסייע לנטרל את הרדיקלים החופשיים ובכך מגן על מעטפת התאים.
גורמים למחסור
גוף האדם יודע לייצר קו-אנזים Q10באופן טבעי, אך רמותיו פוחתות ככל שאנחנו מתבגרים, בעיקר לאחר גיל 40.
מחסור בו עלול להתבטא בתסמינים של עייפות, חוסר אנרגיה וכאבי שרירים ולאורך זמן עלול להוביל להזדקנות מואצת ופגיעה בתאים ולסיכון מוגבר למחלות שונות.
גורמים נוספים למחסור בקו-אנזים Q10 עשויים להיות מחלות כרוניות, תזונה לקויה, פעילות גופנית אינטנסיבית ממושכת, אורח חיים רווי בסטרס ונטילת תרופות כגון סטטינים.
תרופות להורדת כולסטרול והשפעתן על Q10
מנגנון הפעולה של תרופות להורדת כולסטרול מסוג סטטינים הוא על ידי עיכוב האנזים האחראי על יצור ה -LDL ("הכולסטרול הרע"). אותו אנזים אחראי גם על יצור של ,Q10לכן נטילת תרופות אלו גורמת לפגיעה משמעותית בייצור שלו.
ירידה ברמות ה-Q10 בתאי שריר, עשויה להתבטא בכאבי שרירים ועייפות, תסמינים הנפוצים בקרב הנוטלים תרופות מסוג סטטינים. מתן השלמה של Q10 עשוי למזער תסמינים אלו.
לנוטלים תרופות מרשם יש להיוועץ עם הרופא או הרוקח לשילוב נכון ובטוח של תוספי תזונה.
מקורות לקו אנזים Q10
קו-אנזים Q10 מצוי במגוון סוגי מזון, בעיקר בבקר ובדגים כמו סרדינים, אנשובי, מקרל וסלמון וכן בירקות כמו ברוקולי, תרד ואגוזים. עם זאת, זמינותו הביולוגית במזון נמוכה מ-10% ועל כן נדרשת נטילת קו-אנזים Q10 ממקור חיצוני, על מנת לאפשר מהלך תקין של ייצור אנרגיה, הגנה מפני נזק חמצוני לתאים ושמירה על הבריאות הכללית.