חג השבועות מגיע: איך הבטן שלכם מרגישה עם זה?

  • מאמרים
  • מערכת עיכול
  • 9 מרץ 2023

מנהג ישראלי שעושה את החג

חג השבועות מכונה גם חג הביכורים, חג הקציר וחג מתן תורה. הוא מאחד בתוכו את שמחת הטבע ביחד עם ההיסטוריה המקראית של קבלת התורה במעמד הר סיני. לא ברור איך מכל זה הסקנו שהדרך הטובה ביותר לחגוג היא בארוחה חלבית מושחתת וכזו שלפחות מחצית מאתנו יתקשה לעכל..  אבל היי, מנהג זה מנהג (ורצוי שהוא יהיה טעים).

ההבדל בין רגישות לאלרגיה

כן זה נכון, כ- 50% מהאוכלוסייה בישראל סובלת מרגישות לחלב. יש להבדיל בין רגישות לחלב לבין אלרגיה לחלב. רגישות לחלב משמעותה שהגוף לא מסוגל לעכל את סוכר החלב (לקטוז) ולכן נקראת גם אי סבילות ללקטוז. אלרגיה לחלב משמעותה תגובה חיסונית  לחלבוני החלב (קזאין) ויצירת נוגדנים הפועלים כנגדם. התוצאה היא אלרגיה קשה, החל מפריחה ועד סכנת מוות.

ובכל זאת אנחנו רוצים לעבור את החג בשלום

לפעמים קשה לעמוד בפיתוי ואנחנו מוצאים את עצמנו מכים על חטא ברגע שאחרי הארוחה. האם אפשר גם אחרת? פתרונות קסם אין, אבל ריכזנו כמה טיפים שבהחלט יכולים להקל עליכם.

1. הגוף שלכם יודע "לדבר", הקשיבו לו

אכלנו, שתינו, "התפוצצנו?" – לא טוב. הדבר הראשון והחשוב ביותר הוא להקשיב לגוף שלכם – נסו לשים לב מתי הוא מאותת לכם שזה יותר מידי או פשוט לא המאכל הנכון בשבילו.
איך תדעו? אם סימנתם וי על כאב ואי נוחות בבטן, נפיחות, צרבת, תחושת מלאות בלתי נסבלת ואף בחילה אחרי כל ארוחה כנראה שמערכת העיכול מנסה להגיד לכם משהו. אז במקום לסבול עדיף להקדים ולשאול את עצמנו האם המאכל הזה מתאים לנו, האם המינון לא היה יותר מידי או האם הדרך שבה אכלנו אותו מתאימה לנו.

2. סוף מעשה במחשבה תחילה – תכנון נכון יוביל לאיזון הנכון

סובלים ממערכת עיכול רגישה? אל תפתיעו אותה. לתכנן את הארוחה מראש זה הרבה יותר קל ופשוט ממה שזה נשמע. אם אנחנו יודעים שארוחה חלבית תגרור איתה שלל תופעות לוואי לא נעימות, פשוט תעצרו שניה ותתכננו. עמדו מול השולחן והסתכלו על המנות שאתם פשוט חייבים לנסות וכאלו שאתם יכולים בלעדיהן. אל תעמיסו את הצלחת, אבל תדמיינו כיצד בסיבוב הראשון שלכם אתם מסיימים, ללא תוספות. תכנון נכון לא ידרוש מאתנו הימנעות מוחלטת מאכילת המאכלים האוהבים ולא ידרוש פעולות לוגיסטיות מורכבות. למעשה בסופו של דבר דפוסי התנהגות כאלו יהפכו להרגל ויהיו מובנים מאליהם.

3. העזרה בדרך – אנזימים, התפקדו!

לפעמים מערכת העיכול שלנו זקוקה למעט עזרה מהצד, נסביר. מערכת העיכול מפקדת על תהליכים רבים אבל היא לא עושה זאת בלי החיילים שלה וביניהם אנזימי העיכול שתפקידם לסייע בפירוק המזון ו"הפשטתו" מרכיבי התזונה כך שיוכלו להיספג למחזור הדם. מדי פעם החיילים "דופקים נפקדות" ונעלמים למערכת העיכול בדיוק כשהיא זקוקה להם הכי הרבה – בפירוק המזון.

דרך אגב, מזונות כמו פירות, ירקות ודגנים מהווים מקור לאנזימי עיכול אבל בגלל שתהליכי עיבוד כמו בישול, הקפאה וכו' הורסים את האנזימים, יכול להיווצר מחסור משמעותי בהם וכתוצאה פגיעה בתהליכי העיכול השונים.

בנוסף, אם נחזור רגע למוצרי חלב ולעובדה שכמחצית מהישראלים סובלים מרגישות להם, נראה שהסיבה נעוצה בגלל חוסר (או פעילות מופחתת) באנזים הנקרא לקטאז, המפרק את הלקטוז – סוכר החלב.

ולבסוף, מה לגבי פירוק מקסימלי וניצול איכותי של המזון שאנו אוכלים? הרי בהיעדרותם של אנזימים כמו עמילאז שמפרק פחמימה, פרוטאז שמפרק חלבון וליפאז שמפרק שומן יכולים להיווצר אצלנו חסרים תזונתיים בסיסיים שישפיעו לרעה על בריאותנו.

בשורה התחתונה, פתרונות קסם, כאמור – אין. אבל השלמת אנזימי עיכול באמצעות תוסף תזונה איכותי תהיה מעין "רשת ביטחון" למערכת העיכול ותוכל אפילו לתת מענה מידי לתסמינים של עיכול לא תקין. תוסף איכותי כזה חייב להכיל סוגים שונים ומגוונים של אנזימי עיכול (כולל אלו שכבר ציינו) ומומלץ גם שיהיה בתוספת צמחים נוגדי עוויתות כמו שומר, כמון ואניס לתמיכה בפעילות.

חג שבועות שמח!


גלו עוד באותו נושא


אולי יעניין אתכם גם

קומפורט זון | Comfort Zone

קומפורט זון | Comfort Zone

תערובת אנזימי עיכול וצמחים הפועלים באופן סינרגטי מושלם במצבי גזים ונפיחות.
לפרטים נוספים
נוסחת מולטי-ביליון-דופילוס מתקדמת

נוסחת מולטי-ביליון-דופילוס מתקדמת

פרוביוטיקה מתקדמת המכילה 5 מיליארד חיידקים פעילים מ-4 זנים
לפרטים נוספים